3 Haziran 2012 Pazar

1-2 Yas Icin Besin Gruplari

     Beslenme düzenimizden bahsettigim bu yazidan sonra merak edilen diger bir konuya deginmek istedim.Iyi hos ama peki neye göre bu düzeni olusturdun?Bebeklerimiz hangi besinden günlük ne kadar almali?
     Ben elbette ki bir uzman degilim.En güzel bilgiyi kendi cocuk doktorunuzdan alirsiniz mutlaka.Ama elinden geldigince okuyan,arastiran,soran ve deneyen bir anneyim en nihayetinde,ve elimden geldigince,ögrendigimce paylasmayi seviyorum.Hatalarim yoktur umarim,varsa da uyarirsaniz sevinirim :)

1-2 yas araliginda bir cocugun 1 gün icerisinde söyle beslenmesi gerekiyormus ;

5 cesit besin grubu olan et,süt,yag,tahil ve meyve-sebze grubu besinlerden almali.Bunlari temel yapi taslari( nütrimentler) diye ayirirsak söyle bir tablo cikiyor.

Protein ihtiyaci : 
Günlük protein ihtiyaci 15-25 gram arasindadir.Hücresel yenilenmeyi ve büyümeyi saglayan protein grubu besinleri mutlaka tüketmelidir. Et,yumurta,balik,tavuk,süt,tahillarda bolca bulunur.

Vitaminler : 
Metabolizmasinin güclenmesi,vücut icindeki kimyasal reaksiyonlar icin mutlaka alinmasi gerekir.C-B grubu, A,D,E,K grubu, D vitaminleri olarak siralanabilir.
Özellikle A,D,E,K vitamin grubunun üzerinde durursak,
A vitamini büyüme ve gelisme icin cok önemlidir,dis ve kemik gelisimi icin olmazsa olmazlardandir,enfeksiyonlara karsi savunma sistemini gelistirir.Süt ve süt ürünlerinde,et,havuc,balik,bal kabagi,lahana,brokoli,maydonozda bolca bulunur.
D vitamini gereginden fazla alinmamalidir cünkü kemiklerde kireclenme yapabilir,ama yetersiz alinmasi ise kalsiyumun islevini görmesini engeller ve kemiklerin yumusmasina neden olur.Dis ve kemik sagligi icin cok önemlidir.Bagisiklik sistemini gelistirir.En büyük kaynagi günestir.Yagli baliklarda,yumurta sarisinda,karacigerde,tereyagda bolca bulunur.
E vitamini gereginden az alinirsa belirgin bir hastaliga neden olmaz ama uzun vadede yetersizligi kanser ve kalp damar rahatsizliklarina zemin hazirlayabilir.A vitamininin emilmesini saglamak icin almak gerekir.Badem,findik,ceviz,tohumlu bitkiler (aycekirdegi),yumurta ve sütte bulunur.
K vitamini kanin pihtilasmasi icin gereklidir.Eksikliginde idrar yollarida dahil,karaciger ve deri gibi bir cok kisimda kanamalara yol acabilir.En dogal kaynagi süt ve süt ürünleri,yumurta sarisi,soya yagi,havuc,domates ve yesil yaprakli bitkilerdir.

B kompleksi vitaminler ise büyüme ve sinir-kas sisteminin gelisimi icin cok önemlidir.Tahillar,ceviz,yagsiz ette bulunur.

Mineraller : 
Sodyum,potasyum,kalsiyum,fosfor,magnezyum,klor,demir,iyot...diye gider.Cocuklarin özellikle kemiklerinin,dislerinin,sinir sisteminin gelismesi icin cok cesitli minerallere ihtiyaclari vardir.Bunlardan en önemlileri ise Kalsiyum ve Demirdir.

Kalsiyum dislerin ve kemiklerin olusumu icin temel yapi tasidir.Iskelet sisteminin olusmasi,güclenmesi icin gereklidir.günlük 500 mg alinmasi gerekir.1 bardak sütün 250-300 mg kalsiyum icerdigini düsünürsek,kalan kismi yogurt,koyu yesil yaprakli sebzeler ve brokoliyle karsilayabiliriz.

Demir ise hemoglobin yani kan hücreleri yapiminda rol alan,oksijeni doku ve organlara tasiyan temel yapi tasidir.Eksikliginde rasitizm görülür,yani kemiklerde yumusama ve kirilma,kaslarda gücsüzlük,kemiklerde sekil bozukluklari.Fazlaliginda ise karacigere fazla yüklenme olacagi icin siroz görülebilir.Demir acisindan zengin olan besinler ise söyle,kirmizi et,pekmez,yumurta,kuru meyveler (kuru kayisi,kuru üzüm vs.),maydonoz,yesil yaprakli sebzeler.
Ve ögrendigimde aklimin kösesine not aldigim öneli bir bilgiyi de paylasmak istiyorum
Siyah cay demir emilimini azaltir.Demiri kalsiyumla ayni anda alirsaniz da demir emilimi azalir.C vitaminiyle beraber demiri alirsaniz ise emilim artar.Ayrica uzmanlar demir eksikligi görülen kisilerin kepek ekmegi yemelerini de uygun bulmuyorlar.Aklinizda bulunsun ;)
Yaglar :

Bu dönemdeki bir bebegin günlük 1 cay kasigi kadar tereyagi almasi gerekir.Ayrica eger bebeginiz günlük süt ve süt ürünlerini yeterli miktarda aliyorsa gereken yagida almis olur.


Yine söyleme geregi duyuyorum,ben bir uzman degilim ve sadece ögrendigim,bildigim,arastirdigim kadariyla sizlerle paylasiyorum.Her bebegin gereksinimleri farklidir,bu yüzden bebeginizin gereksinimlerini bilmek ve eksiklerini anlamaniz icin mutlaka doktorunuzla konusmali ve bu yönde bir program izlemelisiniz.Tüm bebeklerin saglikli büyümesi dileklerimle ;)



Fotograf alintidir

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder